Tractorritten
 
   

Met een groep kan op een combinatie van een trekker en 2 aanhangwagens een strandrit gemaakt worden naar de vuurtoren in Hollum of naar de Hon, de meest oostelijke punt van Ameland. Een gezellige tocht voor een groep familie, een schoolklas of andere gezelschappen.
Een tocht naar de Hon duurt doorgaans ongeveer 1,5 tot 2 uur. Ritten naar Hollum kunnen iets langer duren. In overleg zijn er diverse opstapplaatsen mogelijk. Bij ieder dorp op het strand kunt u met de tractorrit beginnen.
Er zijn diverse mogelijkheden voor een tocht: bijvoorbeeld van dorp tot dorp, van  een dorp tot de Hon en terug, van een dorp tot de vuurtoren en terug. Een enkele reis kan natuurlijk ook. Een dropping in de donkere avonduren behoort ook tot de mogelijkheden.
 

De trekkertocht begint aan de voet van de strandopgang waar u kunt opstappen. Op het eindpunt heeft u de mogelijkheid af te stappen en de omgeving te bekijken of te onderzoeken. Het nuttigen van meegebrachte etenswaren is op dat moment vaak een uitstekende keuze.

Laat u meevoeren langs het mooie strand van Ameland met zijn geulen. Ga mee naar de meest oostelijke punt van het eiland, de Hon: het laatste stukje ongerepte natuur. Een plek waar water en zand zich niet laten verslaan door de mens.
Geniet van het uitzicht, de laatste duintjes van Ameland. In de zuidelijke verte doemt het vasteland op met de kerktoren van Holwerd. In het oosten is de Engelsmanplaat met zijn kijkhut op palen te zien. Schiermonnikoog met zijn markante torens ligt even verderop.
 

     
Met een beetje geluk en als het rustig is, kan een zeehond uit het water opduiken. Zeehonden zijn namelijk erg nieuwsgierige dieren.
Of ga op zoek naar speciale schelpen voor souvenir of gewoon om iemand te schenken. Maak later van die schelpen een ketting, beplak er een fles mee of vul een fles met zand en schelpen. Krijg het gevoel van een strandjutter, die altijd op zoek is naar iets nieuws. Vind flessenpost of ontdek een 200 jaar oud stenen kruikje...
 

De tocht naar de vuurtoren is zwaarder. Bij Ballum moet de tractor langs de gevaarlijke zandhaak en onzichtbaar drijfzand. Daarna komt er nog een moeilijk stuk door de aankomende stuifduintjes nabij Hollum. De kracht van de trekker wordt hier dan ook goed gemeten met de natuur.
Door het mulle zand krabbelt de trekker vooruit: redt hij het of net niet? En moeten we met zijn allen duwen om verder te komen? Een tocht met spannende en spectaculaire momenten.

Prijzen van deze tractortochten over strand in overleg. Bel of mail !