Waddeneducatie
 
   

Groepsaccommodatie ’t Noorderlicht is specifiek voorzien van middelen ten behoeve van Waddeneducatie in het kader van “Educatieve beleving van de Wadden”. Voor scholen, verenigingen, familiereünies, kennismakingsweekenden en overige groepen is dit een goede basis om zich meer in het Wadden gebied te kunnen verdiepen. Om iedere groep een eigen programma te kunnen bieden, zijn uit onderstaande mogelijkheden diverse activiteiten te boeken. Zo wordt de Amelandreis uniek!
Aan de wanden van groepsaccommodatie ’t Noorderlicht hangen vele unieke posters in grootformaat over verschillende onderwerpen die met het Waddengebied te maken hebben. Het geeft daardoor een heel ander beeld van Ameland.

 

In en rondom de groepsaccommodatie zijn nog meer educatieve middelen aanwezig in de vorm van:
 

Computers

In groepsaccommodatie ’t Noorderlicht staan computers opgesteld. Deze zijn niet bedoeld om spelletjes te spelen, maar om informatie en ondersteuning over het Waddengebied te krijgen.
Zo zijn er specifieke websites over de Noordzee en het Waddengebied uitgezocht en geïnstalleerd.
Op de computer zijn tevens verschillende films te bekijken. En ook is per dier uitgebreide informatie vinden. Leuk voor een spreekbeurt op school!
Het gebruik van de computers is gratis.
 

Microscopen

Om kleinere organismen te bekijken zijn microscopen beschikbaar. Deze zijn aan te sluiten op de computers.
Allerlei kleine diertjes en plantjes ontdekken en bekijken? Reserveer een microscoop!
 

Gezelschapsspellen

Specifiek voor het project “Educatieve beleving van de Wadden” zijn enkele gezelschapsspellen ontwikkeld en wordt er nog gewerkt aan nieuwe spellen. Gebruik hiervan is gratis maar het is wel nodig om de spellen te reserveren.
Aanwezige spellen: Waddenmemory en Ameland-kennismakingsspel (een soort ganzenbord). Waddenpoly en Waddentriviant zijn in ontwikkeling.
 

Sience Ameland

Dit is een boekwerk of handleiding, speciaal ontwikkeld door het Elzendaal College uit Boxmeer, dat handvaten geeft om scholieren vooraf voor te bereiden op hun schoolreis naar Ameland. Dat gebeurt voor de vakken aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, mentorles, techniek en wiskunde.
Meer weten of gebruik maken van dit unieke boekwerk? Neem dan contact met ons op.

Film

De film “Geven en nemen” is een uitstekende film van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten waarin stapsgewijs het gehele Waddengebied wordt beschreven. Het leven van de vogels, vissen en zeehonden van het Wad en waarom het Waddengebied zo’n belangrijke rol speelt op onze wereldbol staat in deze film centraal.
Het is een indrukwekkende film die de aandacht van begin tot einde vasthoudt.
Op verzoek is het mogelijk deze film te tonen.
 

Leskist: het Wad ontdekken

Om je meer in het Waddengebied te kunnen verdiepen is er een leskist door de Waddenvereniging ontwikkeld. Door proefjes op het Wad uit te voeren, zoals graven, water zeven en mosselbank onderzoeken, ontdek je dat er veel meer te zien en te ontdekken valt dan je eerst zou verwachten.
In het begeleidende boek dat bij de leskist zit komen de volgende thema’s aan de orde: Horen en zien, Vogelvoetsporen (ontdekken, benoemen en vastleggen met gips), Vogelveren, Kleine beestjes (bekijken middels potjes met vergrootglas) en Grondmonster nemen.
Het is ontzettend interessant en leerzaam voor kinderen en hun begeleiders om als echte biologen nieuwe ontdekkingen te doen.
Voor gebruik van de leskist is reserveren noodzakelijk.
 

Tractortocht

De tractor met 2 aanhangwagens voert je mee naar het meest ongerepte stukje natuur op ons eiland. Hier ervaar je de weidsheid en wat de natuur kan zonder ingrijpen van de mens. Voor de kust laten zich de zeehonden wel eens zien, ze zijn ontzettend nieuwsgierig. Vanaf het strand van Ameland kun je het buureiland Schiermonnikoog met zijn twee vuurtorens en de vogelplaat met uitkijktoren Engelsmanplaat zien liggen. Ook het vaste land is bij goed weer zichtbaar zoals de sluizen van Lauwersoog.
Tijdens dit uitstapje bieden wij de mogelijkheid om schelpen te verzamelen. Van deze schelpen zijn de leukste dingen te maken.
Om deze tractortocht mee te maken is een afspraak nodig in verband met het vereiste laag water.
 

Schelpen

Schelpen zijn zo gewoon, behalve als je gaat zoeken en verzamelen. Dan pas merk je hoeveel verschillende soorten je in het Waddengebied kunt vinden. In de groepsaccommodatie hangt een bord waarop je de namen van de schelpen kunt opzoeken en benoemen.
Van schelpen kun je ook hele leuke dingen maken en dan heb je een uniek souvenir in handen.
 Kruien met garnalennet

Wat leeft er allemaal in de Noordzee? Met netten en kruien gaan we de zee in om te kijken wat er allemaal voor leven in de Noordzee voorkomt. Naast de kwallen en krabben zijn er heel veel kleine visjes, garnalen, zeesterren, inktvisjes en zeenaalden te vinden. Van een grote bak maken we een tijdelijk zeeaquarium. De dieren worden benoemd en er wordt uitleg gegeven over hun leefwijze. Iedere keer is het weer verrassend welke dieren zich op dat moment voor de kust van Ameland bevinden.
Tijdens de uitleg laten we zien hoe krabben, garnalen en vissen zich in het zand ingraven en nemen we een kijkje in het camouflagegedrag van deze dieren.
 

Erg leuke educatieve activiteit voor kinderen en hun begeleiders. Tijdsduur ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Het kruien ook meemaken? Dat kan, maak een afspraak want de mogelijkheid om te kruien is afhankelijk van laag water. Prijs op afspraak.
 

Wad’n schatkist speurtocht

Dit is een leuke educatieve speurtocht: met een schatkaart ga je in groepen met de fiets op pad op zoek naar de verborgen Wad’n schatkisten. Langs de fietsroute staan 9 verschillende Wad’n schatkisten met leuke opdrachten. Bij het openen van de schatkist zit aan de binnenkant van de deksel de opdracht. In de kist is ook iets te vinden dat met het Waddengebied en de opdracht te maken heeft.
Los de opdrachten op met je vogelkaart en het zoekblad “Op de vloedlijn van het Noordzeestrand” en een schelpenkaart. Bij iedere opdracht is een letter te verdienen en deze letters vormen tesamen een woord. Lukt het als groep om alle opdrachten goed op te lossen en het woord te vinden?
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur. Reserveren vereist en prijs op afspraak.Naast de bovengenoemde Wadden-activiteiten zijn er nog meer leuke dingen op Ameland te ondernemen.
Hieronder geven wij een aantal andere mogelijkheden:
- kampvuur (zelf te organiseren, webwinkel gemeente Ameland)
- Waddenexcursie: met een gids op pad over de bodem van de Waddenzee
- excursie Eendenkooi onder leiding van een gids van het Natuurcentrum
- vuurtoren bezoeken en beklimmen: op de fiets naar de vuurtoren
- bezoek Landbouw- en juttersmuseum "Swartwoude” in Buren
- Robbentochten per boot vanuit de haven van Nes
- bezoek aan het Natuurcentrum in Nes
- Groene strand-excursie

 
Informeert u eens vrijblijvend naar bovenstaande mogelijkheden!

Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland